Otkup 600 tona maline

Bez autora
May 27 2010

Ove godine prehrambena kompanija Klas iz Sarajevo planira otkupiti više od 600 tona prvoklasne maline od kooperanata sa područja općina Žepče, Zenica, Visoko, Breza, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Hadžići, Ilidža, Tešanj, Gornji Vakuf. Potpisat će ugovore o otkupu maline sa 730 kooperanata. To su uglavnom proizvođači s kojima imaju dugogodišnju saradnju na obostrano zadovoljstvo. Pripreme teku planiranom dinamikom, a prve plodove očekuju sredinom juna. Tokom cijele godine tehnolozi su obilazili plantaže i na licu mjesta uzgajivačima pružali stručnu podršku i praktične savjete. Takva praksa do sada je uvijek davala odlične rezultate, pa i ove sezone se očekuje bogat prinos i, naravno, kvalitetnu malinu. Svim proizvođačima ćemo početkom juna podijeliti holandeze, odnosno posebne gajbe za pakovanje i transport malina. Obilazeći plantaže u Bilalovcu kod Kiseljaka, uvjerili su se da optimizam vlada i među proizvođačima.

Otkup 600 tona malineOve godine prehrambena kompanija Klas iz Sarajevo planira otkupiti više od 600 tona prvoklasne maline od kooperanata sa područja općina Žepče, Zenica, Visoko, Breza, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Hadžići, Ilidža, Tešanj, Gornji Vakuf.

- Potpisat ćemo ugovore o otkupu maline sa 730 kooperanata. To su uglavnom proizvođači s kojima imamo dugogodišnju saradnju na obostrano zadovoljstvo. Pripreme teku planiranom dinamikom, a prve plodove očekujemo sredinom juna. Tokom cijele godine naši tehnolozi su obilazili plantaže i na licu mjesta uzgajivačima pružali stručnu podršku i praktične savjete. Takva praksa do sada je uvijek davala odlične rezultate, pa i ove sezone očekujemo bogat prinos i, naravno, kvalitetnu malinu. Svim proizvođačima ćemo početkom juna podijeliti holandeze, odnosno posebne gajbe za pakovanje i transport malina, rekao nam je agronom-tehnolog u Službi ljekobilja u Klasu Fikret Javorovac.

Obilazeći plantaže u Bilalovcu kod Kiseljaka, uvjerili smo se da optimizam vlada i među proizvođačima. Supružnici Ferid i Derviša Brkić kažu da su 2002. godine među prvima na ovom području počeli uzgajati maline.

- Zahvaljujući Klasu, kao inicijatoru projekta, ušli smo u ovaj biznis i zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom. Ovaj posao zahtijeva dosta truda, ali se isplati. Školujemo troje djece. Oni nam pomažu u svoje slobodno vrijeme, a kada je aktuelna berba, onda smo svi u malinjaku. Ovo proljeće je bilo prilično hladno, pa pretpostavljamo da ćemo plodove ubirati oko 20. juna, kaže Derviša Brkić.

Kontinuiranu saradnju s Klasom ima i proizvođač Šerif Begić, a koliko napreduje i razvija biznis, dokazuje činjenica da je nedavno kupio kvalitetan sistem za navodnjavanje.

- Cilj mi je povećati prinos za 30 posto, kao i kvalitet maline. Radim ovaj posao osam godina i došlo je vrijeme da osavremenim proizvodnju. Sistem za navodnjavanje je skup, ali će mi se brzo isplatiti. U poljoprivredu treba ulagati korak po korak i uz trud i rad uspjeh je zagarantiran, kaže Begić.

Dok nas ispraća, priča nam da u malinjaku najviše voli raditi sam, ali uvijek rado posluša savjete i uputstva tehnologa iz Klasa. Nada se da do berbe neće biti kiše kako bi Klasu mogao predati što veće količine najkvalitetnije maline.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik